Voor begeleiders

Basistraject familieopstellingen

Gratis webinar 'Basistraject familieopstellingen' op donderdag 11 juli om 10.30u (ong 45min) 

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan je emailadres door naar info@elsvanthuyne.be. De link (teams) om deel te nemen, ontvang je een dag op voorhand. 

 

Een ervaringsgericht traject om opstellingen te 
leren gebruiken tijdens individuele begeleidingen: 

Ben je een psycholoog, therapeut, heler of begeleider?
Ben je bekend met het therapeutische proces?
Heb je reeds ervaring met familieopstellingen en voel je je geroepen om deze techniek te gebruiken in je begeleidingen?
Dan is dit traject iets voor jou.  De techniek van familieopstellingen is een inzichtgevende en verbredende tool om anderen dieperliggende kennis of ervaringen mee te geven.


Vanaf september 2024 start er opnieuw een basistraject familieopstellingen met oefensessies op donderdag in Sint-Denijs-Westrem/Gent.

 


Het basistraject start in september 2024 


Het basistraject bestaat uit zowel online als life momenten.
Tijdens de ene week krijg je filmpjes over de theorie. Deze kan je op je eigen tempo en tijdstip zoveel (her)bekijken als je wil. Dit is geen groepssamenkomst. De week erna, telkens op een donderdag, komen we samen in kasteel Borluut te Sint-Denijs-Westrem. Tijdens deze samenkomsten kan je vragen stellen en ga je vooral veel oefenen met andere groepsleden. Dit is een intens ervaringsgericht traject waar je met je eigen familiepatronen aan de slag gaat. Best neem je tijdens deze periode niet te veel hooi op je vork zodat je kan bekomen en tijd hebt om de nieuwe bewegingen te laten integreren. Inhoud


'Less is more'

Dit basistraject is bedoeld om de techniek familieopstellingen onder de knie te krijgen op een ervaringsgerichte manier en te kunnen toepassen in één-op-één begeleidingen.
Er wordt vooral toegespitst op het kerngezin, wat betekent dat we met 1, 2 of maximum 3 representanten werken. Je wordt uitgenodigd om het simpel te houden, zodat je je op je gemak gaat voelen met deze techniek en dat er reeds veel informatie of beweging mogelijk is, zonder dat het uit de hand loopt. 

Voor het toepassen van de techniek familieopstellingen kan je verschillende creatieve technieken gebruiken. Tijdens dit traject ga je aan de slag met tekeningen, poppetjes of steentjes, visualisaties, kussens en beweging. Eenmaal je de techniek door hebt, kan je ook aan de slag met andere creatieve technieken. Achteraf kan jij voelen welke vormen jou het meeste liggen en hierop toespitsen. 


Concreet

Volgende onderwerpen worden online behandeld:

- de geschiedenis en de achtergrond van familieopstellingen
- je houding als begeleider     
- het genogram (stamboom)
- het kerngezien (cliënt, ouders, broers en zussen)
- de 4 wetmatigheden van familieopstellingen


Al deze theorie wordt levendig gemaakt en dus verder geïntegreerd in je systeem aan de hand van de oefendagen. 


Wat wordt er van jou verwacht als je deelneemt aan het basistraject?

Het is belangrijk dat je ervaring hebt met familieopstellingen als cliënt. Enkel op deze manier begrijp je welke impact dit kan hebben op je cliënt. Deze doorleefde kennis is anders dan de theorie dat je vanuit je hoofd begrijpt.

De bedoeling is dat je reeds ervaring hebt met het begeleiden van personen. Er wordt van jou verwacht dat je tijdens dit basistraject zelf oefent met jouw cliënten. Tijdens de live-lessen ga je per 2 oefenen met elkaar. Het is goed om deze oefeningen uit te proberen in je praktijk met je cliënten (of als je nog geen praktijk hebt, met geïnteresseerden). Wacht niet de hele opleiding af tot je het gevoel hebt dat je het onder de knie hebt, want uit mijn ervaring komt dit moment niet ;). Het is een heel boeiende techniek waarin je kan blijven groeien. Dus start direct en voel je ondersteund door de groep. Als je het laat liggen, kan de drempel groter worden om met familieopstellingen aan de slag te gaan.

Aangezien je oefent met elkaar, spreekt het voor zich dat je bereid bent om naar je eigen thema's te kijken. Als je familieopstellingswerk doet met anderen, worden jouw eigen thema's ook getriggerd. Het is belangrijk om na de sessie met je cliënt, indien je getriggerd bent, te kunnen stil staan bij jouw wakker gemaakte emoties.


Tijdens één van de oefenmomenten ga je aan de slag met je eigen stamboom. Hiervoor is het goed om informatie uit je familie te verzamelen: welke situaties zijn er gebeurd in jouw familiesysteem?, zijn er miskramen of abortussen?, is er depressie of zelfmoord?, misschien faillisementen