Voor begeleiders

Intergenerationeel traject familieopstellingen


Een ervaringsgericht traject om opstellingen met verschillende generaties te leren gebruiken tijdens
individuele begeleidingen: 


Ben je een psycholoog, therapeut, heler of begeleider?
Ben je bekend met het therapeutische proces?
Heb je reeds ervaring met de techniek familieopstellingen in je praktijk of heb je het basistraject gevolgd? 
Dan is dit traject misschien iets voor jou.  


Vanaf februari 2025 start er een 'intergenerationeel traject familieopstellingen' met oefensessies op donderdag in Sint-Denijs-Westrem/Gent.

Als je op de hoogte gebracht wil worden van de data van de  verschillende trajecten, hoeveel ze kosten of andere info,
dan kan je je hier inschrijven voor deze nieuwsbrief. 

 


Het 'Intergenerationeel traject' start in februari 2025 


Het 'Intergenerationeel traject familieopstellingen' bestaat uit zowel online als life momenten.
Tijdens de ene week krijg je filmpjes over de theorie. Deze kan je op je eigen tempo en tijdstip zoveel (her)bekijken als je wil. Dit is geen groepssamenkomst. De week erna, telkens op een donderdag, komen we samen in kasteel Borluut te Sint-Denijs-Westrem. Tijdens deze samenkomsten kan je vragen stellen en ga je vooral veel oefenen met andere groepsleden. Dit is een intens ervaringsgericht traject waar je met je eigen familiepatronen aan de slag gaat. Best neem je tijdens deze periode niet te veel hooi op je vork zodat je kan bekomen en tijd hebt om de nieuwe bewegingen te laten integreren. Inhoud


Voor wie


Om bedreven te raken in het werken met verschillende generaties binnen een familieopstelling, is het essentieel dat je het basistraject hebt gevolgd of vertrouwd bent met de techniek van familieopstellingen binnen individuele begeleidingen.


Inhoud


Tijdens dit vervolgtraject leer je om concepten in te zetten ter aanvulling van de klassieke opstellingsmethode. Voorbeelden van deze concepten zijn: steun, heling, mannelijke/vrouwelijke kracht, de ziel, ....  Met deze elementen ga je ook afzonderlijk aan de slag. Bijvoorbeeld, als een cliënt fysieke klachten ervaart in de maagstreek, kan zowel de cliënt als diens maag opgesteld worden. Dit wordt het nieuwe familieopstellen genoemd.

Als begeleider leer je onderzoeken met welk deel van het familiesysteem (moeders- of vaderskant) de klacht van je cliënt verbonden is.
Daarnaast worden de delicate onderwerpen van leven en dood aangesneden. Je verwerft inzicht in de kracht van deze elementen  en hoe je ze kunt inzetten in een familieopstelling.

Een van de praktijkdagen is gewijd aan de voorouderlijke lijn. Hierbij leer je deze lijn gebruiken om zowel voorouderlijke trauma's te helen als hun kracht toe te laten.

De complexe dynamiek van het 'dader-slachtoffer'-thema wordt  behandeld, evenals het begeleiden van thema's als oorlog, moord, incest, fysiek of psychisch misbruik.

Andere boeiende thema's die aan bod komen in dit 'Intergenerationeel traject' zijn onder meer de invloed van geheimen op een familiesysteem en de nakomelingen ervan.
Ook wordt de rol van de eerste liefde, bijvoorbeeld van de grootmoeder, onderzocht. 
Je leert verstrikkingen herkennen en ontwarren.
De mogelijke impact van ongerealiseerde dromen van ouders of grootouders op je cliënt, wordt verkent.


Deze reis biedt diepgaand inzicht en vaardigheden voor begeleiders die aan de slag willen met intergenerationele  familieopstellingen binnen hun praktijk.


Techniek


Voor het toepassen van de techniek familieopstellingen ga je, zoals in het basistraject, aan de slag met tekeningen, poppetjes of steentjes, visualisaties, kussens en beweging. Eenmaal je de techniek door hebt, kan je ook aan de slag met andere creatieve technieken. Achteraf kan jij voelen welke vormen jou het meeste liggen en hierop toespitsen.


Wat wordt er van jou verwacht als je deelneemt aan het intergenerationeel traject?

Om bedreven te raken in het werken met verschillende generaties binnen een familieopstelling, is het essentieel dat je het basistraject hebt gevolgd of reeds gebruik maakt van de techniek van familieopstellingen binnen jouw individuele begeleidingen.

Aangezien je oefent met elkaar, spreekt het voor zich dat je bereid bent om naar je eigen thema's te kijken. Dit is een intens persoonlijk traject waar stevige thema's van je familiesysteem aangeraakt worden. Volg deze opleiding enkel als je hiervoor ruimte kan maken. 
Als je familieopstellingswerk doet met anderen, worden jouw eigen thema's ook getriggerd. Het is belangrijk om na de sessie met je cliënt, indien je getriggerd bent, te kunnen stil staan bij jouw wakker gemaakte emoties.

Indien mogelijk is het aangewezen om info te verzamelen uit je familiesysteem:
welke situaties zijn er gebeurd in jouw familiesysteem?,
is er sprake van incest?, emotionele of fysieke mishandeling?,
hoe gaat je familiesysteem om met geld?,  
hoe zit het met het oorlogsverhaal?,
is er depressie of zelfmoord?,
welke ziektes zijn er?, ..... 

Data & Locatie


Het 'Intergenerationeel traject familieopstellingen'
 start in februari 2025


De praktijkdagen gaan door van 
10u tot 16u telkens op donderdag: 
februari 2025
maart 2025
april 2025
mei 2025


Locatie: Kasteel Borluut te Sint-Denijs-Westrem (Gent)


Kleine Gentstraat 46/B, 9051 Sint-Denijs-Westrem.
Dit is op 5 km van het Sint-Pieters-station. De bussen 76, 77, 78 stoppen in de Kortrijksesteenweg aan de andere kant van de dreef. Een dichtbij zijnde halte is 'Drie Sleutels' in de Adelaarsstraat, Sint-Denijs-Westrem. Van daaruit is het nog 5 minuten stappen.
Als je met de auto komt, is er parkeergelegenheid in de dreef.


Prijs


Meer info volgt nog!
8 praktijkdagen + online theorie = ... €
Indien gewenst mag je een voorschot van ... € betalen
(dan betaal je later nog ... €).


Je mag het bedrag overschrijven op mijn rekeningnummer

BE50 9792 4939 8018 met als vermelding 'basistraject + naam'. 
Je kan ook via deze link betalen: Reacties van deelnemers

Enorm bedankt voor de begeleiding de voorbije maanden. Ik vind dat je dit fantastisch doet. Je brengt mensen echt wel heel dicht naar de kern, op een ervaringsgerichte wijze waarbij je rekening houdt met heel veel energiegolven die aanwezig zijn. Een enorme rijkdom voor mij. Dankjewel Els! 
Inge

Het voelde veilig om met eigen thema's aan de slag te gaan. Je geeft een veilig, warm, welkom gevoel waarbij alles er mag zijn. 
Het is een fijne en verdiepende cursus. Je geeft het met veel kennis en passie. 
Sofie

Na het basistraject gevolgd te hebben, zijn dit diepgaandere thema's ... soms hierdoor ook wat zwaarder/meer confronterend ... maar ook wel nuttig voor mijn eigen proces. Wel bedankt Els. 
Els

Het was leuk om te oefenen en om te spelen met het gebruik van zinnen en te ontdekken wat kan en wat niet. Dankuwel voor de mooie begeleiding Els. 
Cathy

Ik ben heel blij dat jouw opleidingen op mijn pad zijn gekomen. Je hebt een heel gemoedelijke en ervaringsgerichte manier van aanpak. Het voelt vertrouwelijk en veilig. 
Eva

Wat ik meeneem uit het intergenerationeel traject: 
'Maak het niet te groot of ingewikkeld. Wees content met 1 beweging, met 1 stap.'
Dat vind ik bijzonder aan jouw manier van opstellen. Bedankt Els. 
Ann

De theorie is heel helder. Fijn dat de filmpjes niet te uitgebreid zijn en to the point gebracht, met toch voldoende voorbeelden uit de praktijk. 
Dominique
Mijn ervaring


Op mijn 26ste leerde ik familieopstellingen kennen en mijn mond viel open. Ik had 5 jaar psychologie gestudeerd aan de universiteit te Gent en ik kende al de theorieën uit mijn hoofd.  Tijdens mijn eerste familieopstellingservaring vertelden de representanten die opgesteld stonden, zonder enige voorkennis, dingen die Freud benoemde 1 eeuw geleden!
Ik was vastbesloten: hierin ging ik mij verder verdiepen. Als cliënte probeerde ik maandelijks een opstellingsavond bij te wonen. 2 jaren later volgde ik zelf een opleiding van familieopstellingen en nog eens 2 jaar later begeleidde ik voor de eerste keer familieopstellingen in groep. Ondertussen is er 18 jaar verstreken dat ik constant, dag in dag uit, zowel individueel als in groep, met familieopstellingen gewerkt heb. Daarnaast bezit ik het talent om ingewikkelde concepten op een begrijpelijke en eenvoudige manier over te brengen.
Ik heb veel zin om deze verfijnde techniek door te geven aan jou :).Over Familieopstellingen

De grondlegger van familieopstellingen is Bert Hellinger. Zijn gedachtegoed komt voort uit het systemisch denken, meer specifiek uit de contextuele systeemtherapie van Nagy (uitgesproken [noche]). Nagy paste zijn theorie voornamelijk toe via gesprekstechnieken en actiepunten voor thuis. Bert Hellinger heeft hier een nieuwe techniek aan toegevoegd, namelijk het opstellen van representanten. Met deze techniek kwam hij in aanraking als hij als missionaris in Zuid-Afrika werkte.


Representanten zijn mensen uit een groep (een workshopgroep of therapiegroep) die iemand voorstellen uit het leven van de cliënt. De cliënt mag de verschillende representanten kiezen en een plaats geven in de ruimte. Vanuit de manier waarop de cliënt de representanten plaats, kan men reeds het één en ander afleiden (bijvoorbeeld: kijkt een koppel naar elkaar of weg van elkaar). De begeleider vraagt aan de representanten naar hun gevoel en attitude tov de anderen.


Het is een techniek dat ons toelaat naar onze onbewuste drijfveren te kijken, die je niet steeds via gesprekstechnieken in het bewuste krijgt. Door het opstellen van iemand zijn familiesysteem, worden de niet-zichtbare spanningen tussen familieleden blootgelegd, die mogelijks invloed hebben op de cliënt. De therapeut tracht om terug harmonie te brengen in het familiesysteem. Ook kan het de cliënt een mogelijks nieuwe houding tonen.


Eender welk thema kan opgesteld worden. Zo noemen de opstellingen die gaan over familierelaties: familieopstellingen en opstellingen die gaan over werk-thema's: organisatieopstellingen. Ook medische (vb: medische klacht waar de dokters geen raad mee weten) of materiële kwesties (vb: verkoop van een huis) kunnen opgesteld worden. In het systemisch gedachtegoed van familieopstellingen gaat men ervan uit dat we beïnvloed worden door onze context.


Ondanks het feit dat we ons niet continu bewust zijn van onze voorouders, hebben zij wel degelijk een invloed op ons. Tijdens de zwangerschap en geboorte krijgen we elk ons pakketje mee. Hierin zitten zowel de talenten van onze voorouders als sommige van hun trauma's. In elk familiesysteem herhalen zich moeilijke thema's, gelukkig steeds een beetje afgezwakt. Als je uit een familie komt waar de vorige generaties gesukkeld hebben met een faillissement, zelfmoord, depressie, seksualiteit ... bestaat de kans dat het ook voor jou een uitdaging is om hiermee om te gaan. Ook positieve eigenschappen kunnen doorgegeven worden: fierheid, een goed instinct om zaken te doen, fijngevoeligheid, gezinsleven, humor ... Tijdens opstellingen kunnen deze dynamieken aan het licht komen.


Ook kan je thema's van je ouders met je meedragen, zonder hiervan bewust te zijn. Als kind ga je gemakkelijk emotionele situaties, die teveel zijn voor je ouders, gaan dragen. Een kind is afhankelijk van zijn ouders en doet, vanuit liefde en overlevingsinstinct, alles binnen zijn mogelijkheden opdat de ouders hun leven zouden aankunnen. Eenmaal volwassen, kunnen deze overlevingsstrategieën hun functie verloren hebben en vooral negatief gaan doorwerken op de persoon in kwestie. Het bewust worden van deze patronen is de eerste stap naar heling.


Familieopstellingen kunnen zowel individueel als in groep plaatsvinden. In groep heb je het nadeel dat jouw specifieke opstelling misschien op dat moment niet aan bod komt. Het grote voordeel is dat een groep meer kan dragen en dat ook anderen hun opstelling een puzzelstukje voor jou kunnen zijn. In een individuele opstellingen van een cliënt kunnen voorwerpen als poppetjes of kussens gebruikt worden (in plaats van representanten) om de verschillende elementen een plaats te geven.