Over Els

Eerlijk durven kijken naar mijn eigen leven – ook de pijnlijke stukken – bracht mij ontzettend veel ontspanning, rust en vreugde. In mijn werk zet ik me telkens opnieuw in om dit ook voor anderen dichterbij te brengen.

Levenspad

Ik ben Els Vanthuyne en ben enig kind. Als kind bevond zich naast ons huis een bos, waar ik mij erg thuis voelde. Hier kon ik het contact met moeder aarde, de natuur en de dieren volop beleven. Op mijn elfde verhuisde ik. Het was een groot verlies om mijn toenmalige vrienden en ‘mijn’ bos te moeten achterlaten. Vanaf mn 12de werd mijn vader terminaal en was mn moeder bezig met de zorg voor mn vader. Na een lang aftakelingsproces (harttransplantatie, keelkanker, ….) stierf hij toen ik 24 jaar was.
Op mijn 24 ste deed ik 6 maanden vrijwilligerswerk in Honduras (midden-Amerika). Daarna werkte ik 4 jaar in MPI Het Anker te Brugge, waar ik gedragsmoeilijke kinderen en hun ouders begeleidde. Vanaf 2006 werkte ik 7 jaren aan de Arteveldehogeschool Gent bij de opleiding (Banaba) van de ‘Creatieve Therapeuten’. Ook startte ik toen met mijn zelfstandige praktijk waar ik nog steeds gebruik maak van familieopstellingen zowel in individuele begeleidingen als in groep.
Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen.

Opleiding

Ik behaalde mijn licentie in de psychologie in 1999 (major psychoanalyse). Hier leerde ik mijn basisconcepten (overdracht, projecties, herhaling, systeemdenken, ….) en basishouding (niet oordelen, niet invullen, luisteren, …) als psychologe. Wat ik in mn universitaire opleiding miste was de lichaamservaring. Voor mij is het belangrijk om te voelen waarover de theorie gaat, niet alleen verstaan. Op mijn 26ste kwam ik voor de eerste keer in aanraking met familieopstellingen. Dit was voor mij een openbaring. Hier kwamen de theoretische concepten van Freud voor mij tot leven. 2 jaar later volgde ik een opleiding in Open Mind en op mijn 30ste leidde ik maandelijks familieopstellingsnamiddagen. Daarna heb ik mij nog jaren bijgeschoold in trauma-heling, rouwverwerking, coaching, visualisaties begeleiden, hypnose, helder waarnemen, soundhealing, ….

Missie

Vroeger was het leven zwaar voor mij. Mijn trauma’s drukten op mij, waardoor het enige ik kon doen was in een overlevingsmodus gaan. Mijn lichaam was één brok spanning en handelde steeds vanuit wil en discipline. Door mijn trauma’s en thema’s aan te pakken, werd het weer leefbaar en sommige issues raakten volledig gehealed.

Door niet meer weg te lopen van je trauma’s kan je pas ontdekken welke stukken van jouw eigen leven zijn en welke een copie-paste zijn van je ouders of je familiesysteem. Pas door het kijken, het belichten, kan je stukken loslaten.
Hoe meer je je eigen trauma’s durft aankijken en verwerken, hoe meer je in je lichaam zakt. Hoe meer je in je lijf zit hier op aarde, hoe meer je aantrekt wat jij nodig hebt.
Volgens mij is dit een proces dat je steeds verder kan verdiepen en dat dus blijft doorgaan tot het einde van het leven. Je lichaam is de graal om jezelf in te ontvangen.
Eenmaal trauma’s verteerbaar zijn, zijn ze ook een positieve voedingsbodem om nieuwe dingen te creëren, gestuwd door de bagage vanuit het verleden. Hieruit is mijn missie ontstaan dat ik wil meegeven in mijn sessies en workshops.
Ik denk heel vaak aan jou en je adviezen zitten nog vers in mijn hoofd. Ik heb er veel aan.


Sonia - 2017
​Ik haal nog dagelijks voordeel uit de inzichten die ik via onze uitwisselingen en noeste arbeid (toch wel af en toe) kreeg, dus sowieso heb je een stempel op m’n leven gedrukt en daarvoor zal ik je eeuwig dankbaar blijven. Er is ondertussen nog heel wat op zijn/haar plek gevallen.


Line - 2019
Ik wil je van harte bedanken voor je warme en aandachtige betrokkenheid en de wijsheid waarin je me liet delen. Jouw begeleiding tijdens mijn proces was goud waard … Ik heb in elk geval het gevoel dat ik dankzij jou met een stevigere rugzak en zelfzekere tred aan het vervolg van dit pad kan beginnen.


Liselotte - 2019
Ik wil je graag bedanken voor de opstelling die ik van je gekregen heb. Ze heeft mij enorm geholpen bij mijn functioneringsgesprek. Ik kom volgende keer terug en misschien breng ik mijn papa eens mee.


Ingeborg - 2012
Ik wil je eerst van harte bedanken voor de laatste opstelling. Het is de eerste keer dat ik zoveel liefde, ontroering en kracht mocht ervaren. Het is een mooie bevestiging van het pad dat ik ga en dat, naast het moeilijke pad van mijn familiesysteem, ook mijn moeilijke pad niet voor niets is geweest. De steun, liefde en kracht van mijn familiesysteem is voor mij zo krachtig. Alles lijkt op zijn plaats te vallen, zoveel zinvolheid. Je hebt de vertaling zo puur en juist gemaakt dat ik het kan voelen in elke vezel van mijn lijf. En daarvoor ben ik je ontzettend dankbaar.


Nathalie - 2018
Ik wil je bedanken voor wat je voor mij en mijn leven en de mij omringende mensen hebt kunnen mede bewerkstelligen. De rijkdom van je aanpak, de manier waarop en je ‘multi-skills’ hebben een grote impact op mij gehad. Ik voel mij helemaal mij, raak niet meer zo overrompeld en vertrouw mijn intuïtie weer volop. Kan meteen zeggen wat ik denk over een bepaalde situatie. Ik kom op mijn werk ook niet meer in van die rare situaties terecht, straf!’


Lien - 2016
Ik wil je graag even laten weten hoeveel effect de opstellingen van vrijdagavond hebben. En je/jullie daar ook voor danken. Vandaag was er familievergadering, en geloof het of niet, maar ‘iets’ is in beweging gekomen in ‘het systeem’, of misschien in mijzelf en daardoor in zijn effect ook in het systeem. Hoe het ook werkt, het werkt, en ik ben er eindeloos blij en dankbaar om. Dat wou ik je gewoon even laten weten.


Marieke - 2018

Hoe meer je je eigen trauma’s durft aankijken en verwerken, hoe meer je in je lichaam zakt. Hoe meer je in je lijf zit hier op aarde, hoe meer je aantrekt wat jij nodig hebt.